Tippek költözködéshez

koltoztetes-tippekA költöztetés során többször találkoztunk vele, hogy nem megfelelően van előkészítve a szállításra váró ingóság. Valószínűleg azért, mert nincs gyakorlat és tapasztalat az összepakolás, csomagolás területén. Ezért szeretnénk segíteni, néhány hasznos tanáccsal, amit ha megfontolnak, akkor jelentős pénzt, időt és bosszúságot lehet megspórolni.

Csomagoljunk be jól!

Nem tudjuk a kicsomagolás során, hogy melyik dobozban, zsákban mi van, mit hova tettünk? Nem megfelelően csomagoltunk be. A javasolt megoldás, hogy mindig egyszerre csak egy szobában csomagoljunk, és vezessünk leltárjegyzéket, amelyikben részletesen leírhatjuk, hogy a megjelölt dobozban vagy zsákban mi található. Például a Hálószobában jelöljük meg az első dobozt halo1 felirattal, és csomagoljunk bele. A leltárba írjuk bele, hogy a halo1 jelzésű dobozban pontosan mi található. Ezzel a módszerrel pontosan tudni fogjuk, hogy mi hol található kicsomagolásnál is.

Csomagoljunk be helyesen

Rendszeresen gondot okozhat, hogy nem találjuk a tablet töltőjét, a televízió távirányítóját, stb. A megoldás ebben az esetben az összetartozó dolgok egybe csomagolása, ha másképpen nem megy ragasztószalaggal ragasszuk rá a készülékházra a zsinórját. Így nagy valószínűséggel nem kell majd órákig keresni az összetartozó kütyüket.

Tegyünk feliratokat a dobozokra zsákokra.

Másképpen nem biztos, hogy tudni fogjuk, hogy miképpen kell bánni az adott dobozzal, zsákkal. Másképpen helyezzük el a családi porcelánt tartalmazó dobozt, és másképpen a ruhaneműs zsákot. Ezért célszerű nagy méretű címkével jelezni a költöztetőnek, hogy mi van benne, hogyan kell vele bánni, tehát: a Vigyázz porcelán, vigyázz üveg, Vegyes ruhanemű, kiváló megjelölések, és a költöztetés során a rakodó tudni fogja, hogy hogyan kell a csomaggal bánni.

Fóliázás, csomagolás

Célszerű a költöztetés során a kényes felületű bútorokat körbefóliázni. A kereskedelemben kapható széles fólia tökéletesen megfelel erre a célra. A fólia a felület védelem mellett megakadályozza, hogy a szekrényajtók kinyíljanak, vagy a fiókok kiessenek. A fólia megakadályozza továbbá, hogy nedvességgel érintkezzen a bútor, ami nem árt ha történetesen rossz időben költözködünk.

Ragaszd le!

Amit lehet ragasszunk le. Sok sérülést és horzsolást meg lehet akadályozni, ha leragasztjuk a mozgó felületeket, keresztben leragasztjuk a bútorok ajtaját, leragasztjuk a polcot, a fiókokat. Az átlátszó ragasztószalagot a költöztetés végén könnyen el lehet távolítani. A leragasztás segít a bútor mozgatásánál, hogy ne kelljen önálló életre a szekrényajtó, vagy fiók. Vegyük figyelembe, hogy pár perc figyelmes munkával sok időt és bosszúságot tudunk megspórolni, hiszen könnyebb egy ajtót leragasztani, mint újrapolírozni, lakkozni.

Milyen dobozokba pakoljak költözésnél?

Költözéskor fontos, hogy hatékonyan pakoljunk be dolgainkat, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalják el és biztonságban legyenek az áttelepítés során. Az alábbiakban néhány tipp található, amelyek segítenek kiválasztani a megfelelő dobozokat a költözéshez:

Kartondobozok: A kartondobozok az egyik legnépszerűbb csomagolási anyag a költözések során. Azokat célszerű választani, amelyek erősek és kibírják a nehéz tárgyakat is. A dobozokat különböző méretben lehet kapni, így kiválaszthatjuk azokat, amelyek megfelelnek a szükségleteinknek.

Műanyag dobozok: Ha tartósabb, újrafelhasználható dobozokra van szükségünk, akkor a műanyag dobozok ideálisak lehetnek. Ezeket könnyen tisztíthatjuk és újrahasznosíthatjuk, és sokkal ellenállóbbak a víznek és a kopásnak, mint a kartondobozok.

Ládák: Ha nagyobb tárgyakat kell csomagolnunk, akkor a ládák használata lehet a legmegfelelőbb. Ezeknek általában nagyobb súlyt kell elbírniuk, és erős falakkal rendelkeznek, így biztosan védelmet nyújtanak a tárgyaknak.

Cipősdobozok: A cipős dobozok kis méretük miatt ideálisak apróbb tárgyak, például ékszerek, édességek, vagy kozmetikai cikkek csomagolására. Emellett, amikor egymásba helyezzük, akkor a dobozokat helytakarékosan lehet pakolni.

Légmentes tárolódobozok: Ha olyan tárgyakat szeretnénk tárolni, amelyek érzékenyek a nedvességre vagy a porra, akkor érdemes légmentes tárolódobozokat választani. Ezek a dobozok megakadályozzák, hogy a tárgyak nedvesek vagy koszosak legyenek.

Fontos, hogy ne csak a megfelelő dobozokat válasszuk, hanem a csomagolást is gondosan végezzük el, hogy a tárgyaink biztonságban legyenek az áttelepítés során.

Az érzékenyebb tárgyakat például érdemes külön dobozba csomagolni, és a sérülés elkerülése érdekében használhatunk több bélelő anyagot, például buborékfóliát.

csomagolas-dobozolas

Milyen zsákba csomagoljak ruhaneműt?

Ruhaneműt a költözéshez általában legjobb zsákokba csomagolni, mivel ezeket könnyen lehet mozgatni és tárolni, valamint kevés helyet foglalnak. Az alábbiakban néhány tipp található, amelyek segítenek kiválasztani a megfelelő zsákokat a ruhanemű csomagolásához:

Műanyag vagy textil zsákok: A műanyag vagy textil zsákok ideálisak lehetnek a ruhaneműk csomagolásához, mivel ezek könnyen mozgathatók, könnyűek és vízállóak. A textilzsákok nagyobb tartósságot nyújtanak, és általában újrafelhasználhatók.

Vákuum zsákok: A vákuum zsákok hasznosak lehetnek, ha nagy mennyiségű ruhaneműt kell csomagolni, mivel a légbuborékokat eltávolítják a ruhanemű körül, így kevesebb helyet foglalnak el. Ezeket könnyen megvásárolhatók, és egyszerűen használhatók.

Dobozok: A ruhaneműk csomagolására dobozok is használhatók, különösen akkor, ha azokon fogantyúk vannak, ami megkönnyíti a mozgatásukat. Ha kartondobozokat használunk, akkor érdemes belül külön tasakokba csomagolni a ruhaneműket, hogy megvédjük azokat a por és a piszok ellen.

Hátizsákok: Ha kisebb mennyiségű ruhaneműt kell csomagolni, akkor hátizsákok is jó lehetnek, mivel könnyen hordozhatók, és azokat könnyebb tárolni és mozgatni.

Kis zsákok: Ha kisebb mennyiségű ruhaneműt kell csomagolni, akkor kis zsákok is használhatók, például a zacskók, vagy a műanyag zárt tároló dobozok. Ezek különösen akkor hasznosak, ha a ruhaneműket csoportosítjuk, például külön táskákba helyezzük a felsőket, az alsókat, a cipőket, stb.

Amikor a ruhaneműket csomagoljuk, fontos, hogy jól felcímkézzük a zsákokat vagy a dobozokat, hogy könnyen megtaláljuk a későbbiekben. Ha a zsákokat használjuk, akkor érdemes összekötni azokat, hogy könnyebben tudjuk szállítani.