Költöztetés panelházból

Budapesten rengeteg panelház van. Tíz költöztetésből négyet panelházból végzünk, ezért nagyon gyakorinak mondható. A panelházból való költöztetés nem mindig egyszerű, lévén a panelházakban több olyan dolog is van amelyik nehezíti a ki berakodást illetve a különböző tárgyak mozgatását, ezért az ilyen költöztetés megfelelő költöztetés-panelházbólelőkészítést igényel. A panelek tervezésénél elsődleges szempont volt, hogy a lehető legkisebb helyre minél több lakást tudjanak összeépíteni, lehetőleg nem túl magas házban. Ezért a panelházak mérete jellemzően a tízemeletes, 2-3 szobás, 2,6m-es belmagasságú. A szűkös tér miatt a bútorok egy része be van építve, illetve a nyílászárók is igen keskenyek. A lépcsőházakban a fordulást csak valamelyik felén megemelt bútorral lehet megoldani, mivel a lépcsőház teljes szélessége 2m körül van.

A panelházakban általában egy lépcsőházhoz egy lift van amelyik 1,5m széles illetve hosszú, sok bútor bele sem fér mivel ez a hely igen szűkös. A tízemeletes panelekben van csak lift, a négyemeletes házakba jellemzően nem építettek be liftet. Amikor panelházban kell költözni, érdemes elvégezni az alábbi műveleteket:

  • Mérjük meg az ajtókeretek szélességét, hogy a bútorok kiférnek-e?
  • Mérjük meg a lift szélességét illetve mélységét, hogy a bútorokat tudjuk-e lifttel szállítani?
  • Mérjük meg a bútorokat is, hogy tudjuk, kiférnek-e a nyílászárókon? Sok bútort a lapra szerelten viszünk be a lakásba, és ott ragasztjuk, csavarozzuk össze. Jó tudni, hogy az így összeszerelt bútorokat ki tudjuk-e vinni a lakásból.
  • A lépcsőházakban két ajtó szokott lenni, az egyik fele le van zárva. Vizsgáljuk meg, hogy ki tudjuk-e nyitni az ajtó mindkét szárnyát a könnyebb rakodás érdekében.
  • Nem árt ha megmérjük mérlegen a nehezebb dobozokat, hogy tudjuk, mekkora súlyt teszünk a liftbe. Általában 250-300kg pakolható bele összesen a benne utazókkal együtt.
  • Érdemes a lépcsőházban körülnézni és a költöztetést akadályozó torlaszokat eltávolítani (pl: útban lévő virágállvány, vasrács, kukák, lépcsőház bútor stb)
  • Az utcán fel kell mérni, hogy hova tud a költöztető autó beállni. Célszerű a lifthez legközelebbi kijáratnál helyet keresni a járműnek, és a költöztetés előtti napon lefoglalni a helyet.

panel-koltoztetesHa esetleg a lift nem működik, a költöztetés meglehetősen megterhelő és időrabló feladat , főleg ha a magasabb emeletekről kell mindent a lépcsőkön lecipelni.

A költöztetés sokkal könnyebbé és egyszerűbbé válik, ha betartunk néhány alapvető szabályt.

A nehéz dolgokat kis helyre csomagoljuk, míg a könnyebb dolgokból készíthetünk nagyobb csomagot is. A kartondobozok alját erős ragasztószalaggal ragasszuk le. A kartondoboz terhelhetőbb, ha egy külön nagyméretű merev kartonpapírt fektetünk az aljára, és erre pakolunk. A merev dolgokat célszerű dobozokba csomagolni míg a hajlékony illetve textil, szövet stb.-t zsákokba is tehetjük. A zsákok szakítószilárdsága növelhető ha két zsákot teszünk egymásba és a berakodás után a zsák száját becsomózzuk. Erős lepedőbe is csomagolhatunk: a lepedőt lefektetjük a földre, és középre berakodjuk amit szeretnénk, majd átlósan megkötjük a lepedő sarkait (ezt a módszer hívják batyunak.)

bútorköltöztetésA pozdorja és rétegelt lemez bútorok illetve az ikeás bútorok nem terhelhetők túl. Általában ezek a bútorok faforgácsból és ragasztóból állnak, amelyet nagy nyomással nyomnak össze. Az így nyert bútorlap rideg, túlterhelésre egyszerűen kettétörik, és nagyon sérülékeny főleg a széleken az élvédő fóliáknál. Ha faforgácslap bútorunk van, érdemes hullámpapírral beburkolni, és ragasztószalaggal leragasztani, így védve a karcolásoktól.

Az összeszerelt bútorokba a költöztető autón be lehet rakodni azokat a felszereléseket, ruhaneműket, alulra könyveket amelyek nem okoznak a szállítás során a bútorban kárt. Ez egyrészt gazdaságosan kitölti a rendelkezésre álló teret, másrészt nehezebben mozdul meg a bútor ha van benne terhelés.

A kényes üveg illetve porcelán dolgokat mindenképpen tekerjük be vagy puha papírral, vagy speciális légbuborékos fóliába ami a költöztetésnél kincset érhet, több okból.

A légbuborékos fólia a költöztetés során sokféle célra használható. A fólia úgy van kialakítva, hogy a két réteg fólia között apró kis légbuborékok vannak, a gyerekek nagyon szeretik kidurrantani ezeket a buborékokat, amelyekből egy négyzetméteren több ezer darab is lehet. A rezgést és az ütődéseket ezek a kis buborékok hatékonyan elnyelik, és jól megtudják védeni a tárgyat amit belecsomagolunk. Az össze nagyobb barkács áruházban vásárolhatunk buborékos fóliát méterre.

A használata is sokféle lehet, bútorokat be lehet tekerni ebbe a fóliába, véd az ütődéstől és a karcoktól, a kis bútorokat egyszerűen körbetekerjük és leragasztjuk vele. A nagyobb felületeknél rásimítva véd a mechanikus hatásoktól. Ha kisebb darabokra vágjuk, akkor a tányérok, porcelánok közé tehetjük. A porcelán és üvegáru nagyon kényes a menet közben keletkező ütődésekre, sajnos Budapest utcái tele vannak kátyúkkal, és néha meg a legóvatosabb vezetés közben is zökkenhet az autó. Ezért a törékeny árut ajánlott jól becsomagolni, hogy a célállomáson ugyanolyan épségben vegyük ki őket az autóból mint amikor az indulás előtt betettük.

Ha Ön is szeretne panelházból költözni, akkor kérheti munkatársunk ingyenes segítségét a munka felméréséhez. Vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen árajánlatot.

Facebook