Milyen teendők vannak költözés előtt?

Számos teendő van, amelyeket érdemes elvégezni, hogy az egész folyamat zökkenőmentesen menjen végbe. Íme néhány dolog, amit érdemes megfontolni:

 • Csomagolás: Kezdjük azzal, hogy összepakoljuk az összes dolgunkat. Gyűjtsük össze az összes dobozt. Csomagolóanyagot, ragasztószalagot, címkéket és így tovább. Érdemes gondosan átgondolni, hogy mi kerüljön melyik dobozba. Illetve hogyan pakoljuk be a dolgainkat, hogy ne sérüljenek meg.
 • Felmondás: Ha bérelt lakásban élünk, akkor elsőként érdemes időben felmondani a bérleti szerződést. Utána lemondani az összes szolgáltatást. Mint például az internet, a kábel TV, a telefon és a víz- és áramszolgáltatás.
 • Új otthon előkészítése: Az új otthonunkban szükség van valamilyen előkészítésre, például festésre vagy padlóburkolásra? Akkor érdemes előre beütemezni ezeket a munkákat, hogy a költözés napján már minden készen álljon.
 • Címek és iratok átírása: Fontos, hogy átírjuk az összes személyes adatunkat. Mint például a lakcímünket, az adóazonosítónkat. A járműveink rendszámát és a banki információinkat.
 • Költözési lista: Készítsünk egy listát minden olyan dologról, amit el kell intézni a költözés előtt. Ellenőrizzük, hogy minden fontos feladatot elvégeztünk-e.
 • Az új otthonra vonatkozó információk: Az új otthonunkkal kapcsolatos fontos információkat érdemes előre megszerezni. Mint például a közeli boltok, gyógyszertárak és orvosok elérhetősége. Illetve az új lakás biztonsági rendszerének működése.
 • Szállítás: Válasszunk megbízható költöztető cég -et. A költöztető segít a dobozok és bútorok átvitelében az új otthonba. Válasszon bennünket, kérjen költöztetés árajánlatot!
 • Takarítás: Az új otthonunkat érdemes kitakarítani a költözés előtt. Így amikor megérkezünk, tiszta és rendezett lesz.

Ezek a lépések segíthetnek abban, hogy a költöztetés zökkenőmentesen menjen végbe.

Valamint, hogy ne maradjunk semmi fontos dolog nélkül.

Mibe csomagoljam a ruhákat?

A ruhák csomagolására többféle lehetőség is van. Itt van néhány ötlet, amelyek segíthetnek a ruháink biztonságos és hatékony csomagolásában:

 • Kartondobozok: Az általános kartondobozok a leggyakrabban használt csomagolóanyagok közé tartoznak. A ruháinkat helyezhetjük bele. De előtte érdemes papírt vagy buborékfóliát helyezni az aljára. Így megóvjuk a ruhákat a sérülésektől. A dobozokba különböző típusú ruhákat pakolhatunk. Például a szezonális vagy sportruházatot elkülönítve.
 • Táskák: A táska is lehet jó lehetőség a ruhák csomagolására. Az összecsukható táskákat kényelmesen el lehet helyezni a dobozban. Illetve a ruhákkal együtt is lehet szállítani. Ha nagyobb mennyiségű ruhát kell szállítani, akkor érdemes vásárolni tartósabb utazótáskákat.
 • Ruhaszatyor: A ruhaszatyor egy másik lehetőség, hogy csomagoljuk a ruhákat. Ezeket különböző anyagokból készítik. Például műanyagból vagy textilből. Ha kívülről zárható a zsebe, akkor kényelmes lehet használni az út során.
 • Fóliaszekrény vagy fóliából készült doboz: Ha meg szeretnénk óvni a ruhákat a ráncolódástól? Érdemes kipróbálni a fóliából készült cipzáros dobozokat. Ezekben a ruhák függőlegesen helyezhetőek el, hasonlóan egy gardróbszekrényhez.
 • Zsákok: A ruhákat egyszerűen össze lehet hajtogatni, és tárolni átlátszó műanyag zsákokban. Ezek könnyen áttekinthetők. Segítenek megóvni a ruhákat a portól, kosztól és nedvességtől.

Mindegyik módszernek megvannak a saját előnyei és hátrányai, így érdemes elgondolkodni, hogy melyik megfelelő az adott helyzetre.

Az így csomagolt ruhákat könnyen fel lehet címkézni, hogy könnyen megtalálhassuk azokat a költözés után.

Hogy csomagoljam be a könyveket?

A könyvek csomagolása során fontos, hogy biztonságosan és hatékonyan csomagoljuk be azokat, hogy megóvjuk őket a sérülésektől és a deformációtól. Itt van néhány tipp, hogyan csomagolhatjuk be a könyveket a költöztetés során:

 • Használjunk erős dobozokat: Válasszunk olyan erős kartondobozokat, amelyeket előzetesen teszteltek a költöztető cégek. Hogy megfelelően tűrjék a súlyukat. Vagy ha nincs elég erős dobozunk, akkor tegyük őket egy műanyag rekeszbe.
 • Rétegezzünk: Helyezzünk egy réteg újságot, buborékfóliát vagy egyéb töltőanyagot az aljára. Ezzel megakadályozzuk a könyvek mozgását és sérülését.
 • Rendezzük a könyveket: Rendezzük a könyveket méret szerint, és helyezzük őket függőlegesen a dobozba. A függőleges elhelyezés előnye, hogy nem szenvednek deformációt a könyvek, és nem fognak a lapok meggörbülni.
 • Töltsük ki az űrt: Töltőanyaggal (papír, buborékfólia) töltsük ki az űrt, hogy a könyvek ne mozogjanak a dobozban. Az űr kitöltése segít megvédeni a könyveket az ütésektől és a sérülésektől.
 • Rögzítsük a dobozt: Ragasszuk le a dobozokat a tetején és az oldalán erős ragasztószalaggal, hogy megakadályozzuk a könyvek kiesését és a doboz szétszakadását.

Ha a könyvek értékesek vagy ritka kiadványok, akkor használjunk egyéni csomagolást, például kemény borítót, amely megvédi az élek és a borító sérüléseitől. Az ilyen óvintézkedésekkel a könyveink biztonságban maradnak a költözés során.

Mibe csomagoljam a porcelánt és a törékeny dolgokat?

A porcelán és más törékeny dolgok csomagolása különös figyelmet igényel, hogy megvédjük azokat a sérülésektől, törésektől és karcolásoktól a költözés során. Itt van néhány tipp, hogyan csomagolhatjuk biztonságosan ezeket a tárgyakat:

 • Buborékfólia: A buborékfólia egy remek csomagolóanyag a törékeny tárgyakhoz, mivel puhán tartja azokat, és megvédi a sérülésektől. Tekerjünk egy réteget buborékfóliát minden egyes törékeny tárgyra, majd helyezzük őket egy kartondobozba.
 • Kartondoboz: A kartondobozokat kifejezetten erre a célra készítik, így biztonságosan tárolhatunk bennük törékeny dolgokat. Töltőanyagként használjunk szivacsot, papírt, vagy rétegezzünk buborékfóliát az aljára, hogy megóvjuk a tárgyakat az ütésektől.
 • Régi újságok, papírtörlők: Ha nincs elég buborékfólia, akkor használjunk régi újságokat, vagy papírtörlőket a tárgyak közé töltőanyagként.
 • Cserepek, edények, vagy cserép növények: Az ilyen tárgyakat különösen óvatosan kell csomagolni, mert azokban könnyen keletkezhetnek repedések vagy törések. Helyezzük ezeket egy szorosan illeszkedő doboz vagy költöztető doboz mélyére , és tekerjünk köréjük buborékfóliát vagy töltőanyagot.
 • Címkézés: Fontos, hogy a dobozokat címkézzük „törékeny” felirattal. Így a költöztetők vagy a segítőink tudják, hogy milyen óvatossággal kell kezelni ezeket a csomagokat.

Fontos, hogy a tárgyakat szorosan rögzítsük, és ne hagyjunk bennük üres helyeket, hogy ne tudjanak mozogni vagy ütközni a szállítás során.

Ha több rétegbe csomagolunk, akkor a felső réteget is rögzítsük, hogy az ne csússzon el. Az ilyen óvintézkedésekkel a törékeny tárgyaink biztonságban maradnak a költözés során.